Ana Yemekler

Şebit


Malzemeler:İç Malzemesi
                    yarım kilo kıyma
                    salça, biber salçası
                     soğan,biber.
                     2-3 domates rendesi bir tencerede bu malzemeleri biraz sulu olacak şekilde baharatlandirıp pişiriyoruz.

         Hamur için, un,tuz ve su ile yoğurduğumuz hamuru ince yuvarlak açıp tavada küçük ekmekler pişiriyoruz. ekmekler pişince sunum için önce ekmek sonra kıymalı iç, tekrar ekmek, tekrar iç koyup 6-7 kat yapıp  üzerine sarımsaklı yoğurtla servis yapıyoruz. Afiyet olsuuun


Fırında Sebzeli Kuşbaşılı Milföy Topları
       Tarif Arda Türkmen' e aittir.Ben denedim biz çok beğendik. tavsiye ederim siz de deneyin mutlaka beğeneceksiniz.

Malzemeler:
4 adet dikdörtgen milföy hamuru (Ben 2 taneyi biraz genişleterek kullandım)
400 gr. kuzu kuşbaşı et
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam kuru kekik
1 tutam pul biber
Tuz
Karabiber
2 adet bostan patlıcan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
4 adet kırmızı kapya biber
1 adet yumurta sarısı – üzeri için


Yapılışı:Buzluktan çıkan milföylerinizi ikişerli birleştirin. Kuşbaşı etleri bir tencerede kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. (ben düdüklü tenecerede pişirdim etleri daha sonra tereyağı ile kavurdum) Etler tamamen suyunu çektiğinde tencereye tereyağı, pul biber ve kekiği ekleyin. Dışları iyice renk alıncaya kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirip kenara alın.
Patlıcanları közleyin, soyun ve kıyın. Bir tavaya tereyağını ekleyip patlıcanı içine alın. Ezilmiş sarımsakları da ekleyip bir iki dakika çevirip kenara alın.
Biberleri közleyip dış kabuklarını soyun, bütün bırakın. Bir kaseye hazırladığınız milföy hamurlarından bir tanesini kenarlardan sarkacak şekilde oturtun. Sırasıyla biber, et ve patlıcanı yerleştirip kenarlardan sarkan parçaları üzerine kapatıp tepsiye ters çevirerek yerleştirin.
Her hamuru bu şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.





Kabak Dolması

Malzemeler: 4-5 orta boy kabak
                      200 gr kıyma
                      1 kuru soğan
                      2-3 diş sarımsak
                      yarım çay bardağı pirinç
                      1 tatlı kaşığı nane
                      1 yemek kaşığı salça
                      1 yemek kaşığı zeytin yağ
                      baharatlar
                      1.5 bardak su

Yapılışı: Kabakları yıkayıp fotoğrafta görüldüğü gibi 3 eşit parçaya dolmalık bölüyoruz. İçini oyuyoruz. Başka bir kapta kıymayı, küçük küçük doğranmış soğanı ve sarımsağı, pirinci, naneyi, baharatları (tuz, karabiber, pul biber, kimyon) karıştırıp dolmaların içine çok sıkıştırmadan koyuyoruz. tencereye diziyoruz. başka küçük bir kapta yağ, su ve salçayı özleştirerek karıştırıp tencerenin içine yavaşça gezdirerek döküyoruz. Pişirmeye bırakıyoruz. Pirinçlerimiz piştiğinde dolmalarımızın da piştiğini anlayabiliriz. Afiyet olsun...

Ispanak Yemeği
                     
Ispanak yemeği candır :)
Ispanak Yemeği

Malzemeler: 1 kg ıspanak (büyük yapraklarını ayırıyorum ben)
                       1 havuç
                       1 kuru soğan
                       1 sarımsak
                       2 y. k. pirinç
                       1 y. k. zeytin yağ
                       2y. k. elma sirkesi

Yapılışı: Ispanakları bol suda  bir leğenin içinde ben 1 saat bekletiyorum. 2 y.k. da sirke koyuyorum suyun içine. Ispanağın çamurlarını falan temizlemeye yardım ediyor sirke (elma sirkesi).
Bir tencerede yağa soğanları , sarımsağı ve havucu küp küp doğrayıp atıyoruz. Yağ az gelirse ben birazcık su ekliyorum. Fazla yağlı olmasın diye. Üzerine doğranmış ıspanakları atıyoruz. En üste de pirinçleri koyup baharatlarını ekliyoruz. (tuz, karabiber, pul biber, kimyon) Pirinçler piştiğinde ıspanağımız hazır demektir.. Afiyet olsun..
Hindi Pirzola
                     
Güzel bir öğle yemeği.. Bol yeşilliklerle çok lezzetli oluyor.

Yapılışı: Tabakta satılan hindi pirzoladan aldım ben. Arkalı önlü baharatladım (tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kekik) teflon tavada iki tarafı kızarana kadar pişirdim.
Hindi Pirzola




Kazak Kalpağı Pilavı
Kazak Kalbağı Pilavı
 Annem yaptığında çok beğendiğimiz bir yemeği bugün deneyebildim. Taha Ahmet 'in amcası geldi  ve değişik bir yemek yapayım dedim. Görüntüsü çok eğlenceli.. Yapılmaya değer misafirlerinizin de ilgisini çekeceğine eminim..(3-4 kişilik)

   Malzemeler:
250 gr kıyma
2 büyük havuç
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
6-7 dal maydonoz
3 ceviz kırılmış ceviz
tuz, karabiber, kimyon, pul biber

Yapılışı: Kıymayı orta ateşte kavuruyoruz. İyice kavrulduktan ve suyunu çektikten sonra üzerine doğranmış soğanları, sarımsakları ve bir havucu rendeleyip atıyoruz. İyice pişecek, su ekleyebilirsiniz (yarım su bardağı) eklediğiniz suyu da çektikten sonra altını kapatabiliriz. Tahmini 20- 25 dk pişirdim ben.

Pilav için: Malzemeler; 1,5 su bardağı pirinç,2 yemek k. arpa şehriye, tuz, 1 y.k tereyağ, 1 y.k zeytinyağı.

                 Yapılışı: Yağları tencereye koyuyoruz ve altını açıyoruz tencerenin. Şehriyeleri yağa atıyoruz ve kısık ateşte şehriyeler  pembeleşene kadar kaşıkla karıştırıyoruz.. Aman yanmasın :)
içine yıkanmış pirinçleri atıyoruz, tuzu ( 1 çay k.) atıyoruz, birazcık kavuruyoruz. Üzerine pilavı 2 parmak geçecek kadar kaynamış su koyuyoruz. Kısık ateşte 10 dk pişiriyoruz.
Köfte
Köfte
Bir köfte tarifi de benden olsun.. :) Ben kızartmayı tercih etmiyorum. Sağlığımızı koruyalım :)

Malzemeler: 200 gr  kıyma
                      yarım bayat ekmek içi
                      1 yumurta
                      tuz, karabiber, kekik, kimyon, pul biber
                      6-7 sarımsak

Yapılışı: Malzemeleri karıştırıyoruz, sarımsağı eziyoruz tabi. Karıştırdıktan sonra 1 saat  buzdolabında bekletiyoruz. çıkardıktan sonra şekil verip teflon tavada azıcık zeytin yağ ile alt üst kızarana kadar pişiriyoruz.
                       Hele bir de yanında bol yeşillik olursa mükemmel olur... Afiyet olsun...


1 yorum:

  1. Sunumlar güzel ve lezzetli olduklarını gösteriyor, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil