Tatlılar

Baklava Hamurundan Tahinli Pekmezli Tatlı

      Selma ablamdan essiz bir lezzet biz biraz tadını az koyduk siz fazla koyabilirsiniz.

       Malzemeler:
          4 adet baklavalık yufka
           yarım su bardağı erimiş tereyağı
          biraz tahin
          biraz pekmez
          biraz kırılmış ceviz
          biraz kırılmış fındık
         biraz pudra şekeri (malzemeler tamamen size kalmış tatlı seviyorsanız malzemeleri bol bol koyun)
          biraz toz şeker ve pudra şekeri  (üzeri için)

Yapılışı: Baklavalık yufkayı 2 kat koyup üzerini yağlıyoruz. sonra 2 kat yufka daha koyup bunu yağlamıyoruz. Üzerine tahin sürüyoruz  ve toz şeker serpiyoruz sonra da ceviz ve fındık serpiyoruz. biraz da pekmez gezdirin. sonra sımsıkı rulo yapıyoruz, dilimliyoruz.Tepsiye diziyoruz.175' fırında pembeleşinceye kadar 15 dk pişiriyoruz. üzerine pudra şekeri serpip servis yapıyoruz. Afiyet olsun...




Saray Tatlısı
          Sevgili Canan'cım  dan tarif, siz de bir deneyin bakalım beğenecek misiniz??!!

Malzemeler: 1 tereyağ
                   1 fincan sıvı yağ ( isteğe bağlı)
                   4 su bardağı un
                   2 yumurta (birinin akını ayırıyoruz)
                   1 kabartma tozu
                  1 çay bardağı iri kırılmış fındık( üzeri için)

Şerbeti için:  2 su bardağı şeker
                      2,5 su bardağı su

Yapılışı: Malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz. Fotoğraftaki gibi küçük yuvarlak yapıp yumurtanın akına ve fındığa batırıp fırın kağıdı serilmiş tepsiye diziyoruz  180' fırında 35-40 dk üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
     Ocağımızda şerbeti de pişirdikten sonra ikisi de sıcakken tatlımızın üzerine döküyoruz. Afiyet bal şeker olsun... :)





Hanımeli Tatlısı

          Dilek Yengemden bir eşsiz tat daha :) Bunu da paylaşmak istedim tarifi nerden bilmiyorum...Siz de denemelisiniz...

  Malzemeler: 2 yumurta
                       2 paket kabartma tozu
                       1 çay bardağı sıvı yağ
                       1 çay bardağı yoğurt
                       1 vanilya
                       3 bardak un

Şerbeti için:
 5 su bardağı şeker
                      5 su bardağı su

Yapılışı: Malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Beş parmak kalınlığında simit gibi yuvarlayıp düğüm yapıp tepsiye diziyoruz. Fırına sürüyoruz.180' de 40 dk pişiriyoruz. Fırından fırına farklılık gösterebilir.
Bir kapta şekeri karıştırarak kaynatmadan soğutuyoruz. Fırından çıkınca şerbeti tatlının hemen üzerine döküyoruz.



Balkabağı Tatlısı
Balkabağı Tatlısı

Çocuklar için ve elbet yetişkinler için çok sağlıklı bir lezzet olan balkabağını bulduğum her fırsatta yapmaya çalışıyorum. Çinko yüklü bu lezzeti ne kadar az şekerle yaparsak o kadar iyi tabi :)

Malzemeler:

2 dilim balkabağı (1 kg kadar)
1 su bardağı şeker ( ben çok şekerli sevmediğim için 1 bardak koyuyorum. Esmer şekerle ya da tatlandırıcılarla da deneyebilirsiniz)
Kırılmış ceviz


Yapılışı:
Kabakların kabukları soyulur ve çok kalın olmayacak şekilde dilimlenir.Yıkadıktan sonra bir tencerede üzerine şekeri de döküp bir gün bekletilir. (ben akşamdan koyuyorum sabah pişiriyorum) o zaten yeterli miktarda suyunu bırakmış oluyor. Suyunu çekene kadar tencerenin kapağını tamamen kapatmadan pişirilir. Kapağını kapatınca taşabilir. Piştikten sonra üzerine ceviz ekilip servis yapılır.. Afiyet olsun...




Pekmezli Tatlı

Pekmezli Tatlı

                Sema Hanım'dan bir tatlı tarifi;

        Malzemeler: 1 su bardağı pekmez (üzüm ya da dut fark etmez)
                              3 su bardağı su
                              3 yemek kaşığı nişasta
                              1 bardak ceviz içi

       Yapılışı: Malzemeleri bir tencerede karıştıra karıştıra kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra bir borcama ya da küçük kaselere paylaştırıyoruz. Üzerini de ceviz içi ile süslüyoruz... Afiyet olsun...

  
                                                                Kolay Profiterol
Kolay Profiterol

              Kolay Profiterolü Dilek yengemde yemiştim ilk.. yok böyle bi lezzet hem çok kolay hem az malzemeli kesinlikle denemelisiniz...

              Malzemeler: 5-6 elma
                                 2 paket bisküvi
                                 2-3 yemek kaşığı damla çikolata
                                 çikolata sosu

             Yapılışı: Bir kapta bisküvileri küçük küçük parçalara ayırıyoruz, üzerine elmaları rendeliyoruz,damla çikolataları ekliyoruz. Karıştırıyoruz. geniş bir borcama küçük yuvarlaklak toplar yapıyoruz. Üzerine çikolata sosu döküyoruz. Afiyet olsun..




Kakaolu Mutluluk Topları

     Sevgili Oya' nın doğum günü için yaptığım kakaolu toplar, ben onlara mutluluk topları diyorum.. :) Türk kahvesinin yanında enfes oluyor. Mutlaka siz de yapın, Hafta sonunuz güzel geçsin :))

    Malzemeler:  1 paket petibör bisküvi
                         75 gr tereyağ (eritilmiş)
                        1 su bardağı süt
                         2 yemek kaşığı hindistan cevizi
                        1 su bardağı çekilmiş ceviz
                         2 yemek kaşığı kakao
                         2 yemek kaşığı pudra şekeri
                         2 y.k damla çikolata
                         2 y.k kuş üzümü
                         1 vanilya
Bulamak için; kakao, hindistan cevizi, fındık, pasta süsü, yeşil fıstık olabilir.

   Yapılışı: Malzemeleri karıştırıyoruz, 1 saat buzdolabında beklettikten sonra küçük yuvarlak toplar yapıyoruz ve üzerini istediğimiz malzemeyle buluyoruz.


                                                                          Aşure
Aşure

            Yoksa siz hala aşure yapmadınız mı!? Muharrem ayı bitmeden herkesin aşuresini yapması dileğiyle :) o zaman tarifi veriyorum...
              Malzemeler: yarım su bardağı aşurelik buğday
                                 yarım su bardağı kuru fasulye
                                  yarım su bardağı  nohut
                                  yarım su bardağı kuru üzüm
                                  7-8 kuru incir
                                  10 tane kuru kayısı
                                   1 su bardağı fındık
                                   1,5 su bardağı şeker
                                    1 tutam tarçın
                                    1 tutam nar taneleri
                                    1 tutam kırılmış ceviz

            Yapılışı: Buğdayı, nohutu, kurufasulyeyi akşamdan ayrın ayrı kaplarda ıslatıyoruz. Ertesi gün üçünüde ayrı kaplarda haşlıyoruz. ( piştikten sonra soğuk su eklemeyin yoksa zor pişer) hepsi yumuşayınca aynı kaba alıyoruz. Kuru üzüm ve kayısıyı da ekliyoruz bir taşım kaynatıyoruz. Şekeri ilave ediyoruz. En son inciri ekliyoruz. Sürekli karıştırarak biraz daha kaynatıp ateşten alıyoruz. Aşuremizi kaselere paylaştırıyoruz Üzerini fındık, nar, kırık ceviz ile süsleyip servis ediyoruz. Hele bir de pişerken aşureye yasin suresini okursak şifa olur yiyenlere... Afiyet ve  bol bol şifa olsun...



                                                               Kakao Dolgulu Ekler
Kakao Dolgulu ekler



      Çok sevdiğim tatlılardan ekler.. Babam sütlü kremalı dolgulu sevmediği için kakaolu yaptık.Profitrolden hiçbir farkı yok. yuvarlak yapmadım hamuru ekler oldu.Üzerindeki sos da hazır galazür sos o yüzden yapması daha basit oldu :) bir de siz deneyin bakalım nasıl olcak :) Şimdiden afiyet olsun...

      Malzemeler: 1 su bardağı su
                          125 gr tereyağı
                          1 su bardağı un
                          çok az tuz
                         3 yumurta

Krema için: 1 su bardağı süt
                   2 yemek kaşığı un
                   1 yemek kaşığı nişasta
                    6 yemek kaşığı şeker
                   2 yemek kaşığı kakao (isteğe bağlı)
             
Glazürü kendi   yapmak isteyenler için tarif veriyim ama ben glazürü hazır kullandım;
             1,5 su bardağı su,
              1 paket kakao
             6 yemek kaşığı pudra şekeri
             1,5 yemek kaşığı un

        Yapılışı:   Hamur için suyu ve terayağını kaynatıyoruz. Tuzu ve unu ekleyip karıştırara karıştıra 5 dk pişiriyoruz.Ocaktan alıp ılınınca yumurtaları teker teker yedirerek iyice karıştırıyoruz. Büyük bir fırın tepsisine
fırın kağıdına yemek kaşığının ucuyla küçük küçük koyuyoruz. 200 ' derece yaklaşık 30 dk pişiriyoruz. (çok kabarıyorlar)
    Daha sonra krema için malzemeleri  bir kapta birleştirip karıştırarak pişiriyoruz. Soğuyunca eklerleri bıçak yardımıyla açıp arasına krema koyuyoruz. En son da glazüzü yapıp üzerini süslüyoruz. Burda verdiğim glazür tarifi yoğun bir glazür. Soğumadan eklerlerin üstüne dökün.
    Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder