Poğaçalar

Haşhaşlı Çörek
Bir Oktay Usta tarifidir. Denenmiştir, tavsiye edilir :)

  Malzemeler:1 kuru maya (asıl tarifte yaş maya kullanılmıştı)
                     yarım çay bardağı
                     1 tatlı kaşığı tuz
                     1 tatlı şaşığı toz şeker
                     4 su bardağı un
                     aldığı kadar su

İçi için; 250 gr çekilmiş haşhaş, 1.5 su bardağı çekilmiş ceviz, 2 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için ; 2 yumurta sarısı

  Yapılışı: Ilık suda mayayı eritip içine hamur için malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında hamur yoğuruyoruz. 30 dk dinlendirip 10 bezeye ayırıyoruz. Hamuru lahmacun büyüklüğünde açıp üzerine haşhaşlı karışımdan sürüyoruz. Bütün bezeleri aynen böyle üst üste koyup hamuru kare şeklinde kesiyoruz. 2 parmak eninde kesiyoruz. iki taraftan farklı taraflara buruyoruz. Tepsiye yuvarlak yerleştiriyoruz.200 derecede 20 dk fırında pişiriyoruz.Afiyet olsun..
                     




Kek Kalıbında Kıymalı Çiçek Poğaça

     Bu tarif blogdaki poğaça tarifiyle aynı. Kek kalıbı ise küçük boy 22 cm olan kek kalıbı kullandım. Tarifi de ona göre veriyorum gerekirse siz çoğaltın..

 Malzemeler: 1 su bardağı ılık süt
                       1 su bardağı su
                       yarım su bardağı sıvıyağ
                       1 kuru maya
                       un, 1 çay kaşığı tuz

iç malzemesi için: 150 gr kavrulmuş kıyma, 1 kuru soğan, biraz sıvı yağ, tuz, karabiber, kimyon, pul biber.
      Üzeri için: susam ,çörek otu, ay çekirdeği içi, 1 yumurta sarısı
      Yapılışı: Önce iç malzemesini hazırlarsanız daha iyi olur. Yağda kuru soğanı ince ince doğrayıp üzerine kıymayı atıyoruz iyice kavuruyoruz. Baharatları da ekleyip soğanlar ölünce altını kapatalım bir köşede dursun.
      Hamurumuz için;  ılık sütün içine mayayı iyice yediriyoruz. Ardında diğer malzemeleri ekleyip yumuşak elimize yapışan bir hamur olacak.1  saat dinlendiriyoruz. Kek  kalıbını yağlıyoruz. Hamuru elma büyüklüğünde çiçek ekmek gibi kalıba alıyoruz.185' derecede 35 dk kadar pişecek fırının alt katında pişirin ki içi hamur olmasın.. Afiyet olsun..



Peynirli Poğaça
Peynirli Poğaça




Chefleziz in tarifiyle... Çok lezzetli bir poğaça... Hafta sonunuz güzel geçsin...
     
Malzemeler: 1 çay bardağı süt                               
                    1 çay bardağı su                                                
                    1 çay bardağı sıvı yağ
                    1 çay bardağı erimiş tereyağı            
                   1 yumurta                                                    
                  3,5 su bardağı un
                  1 kuru (instant maya)
                  1 tatlı kaşığı tuz

 İç malzeme: beyaz peynir, 2 büyük sivri biber, 1 domates

Üzeri için: 2 yemek kaşığı pekmez, 2 yemek kaşığı su, susam
             
Yapılışı: Sütü ılıttıktan sonra bütün malzemeleri geniş bir kaba alıp iyice yoğuruyoruz. Hamur biraz yumuşak olacak. Unu yavaş yavaş ekleyin. Yarım saat ağzı kapalı hamuru dinlendiriyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp elimizle açıyoruz. İç malzemeyi koyuyoruz. Ağzı yukarı gelecek şekilde kapatıyoruz.  Üst kısmını sulandırılmış pekmeze batırıp  sonra susama batırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 ' de 30 dk kadar pişiriyoruz.



Kuzen Burcu'nu Poğçası

Bu pazar kahvaltıda kuzenlerdeydik.. Bu poğaçanın tarifini de hemen sizle paylaşmak istedim...
Lezzetli mi lezzetli bir poğaça tarifi  Kesinlikle denemelisiniz.. Çok kolay :)

Malzemeler: 2 su bardağı yoğurt
                       1 su bardağı sıvı yağ
                       3 kabartma tozu
                       Aldığı kadar un
                       Üzerine 1 yumurta sarısı
                       Çörekotu

Yapılışı: Malzemeleri karıştırıp yuvarlak yuvarlak yapıyoruz. 200' fırında 15-20 dk pişiriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder