![]() |
İri Hamur |
Çankırı'dan eşsiz bir lezzet 'iri hamur'...Yöresel tatları işte bu yüzden seviyorum.. Kalorisi çok ama kırk yılda bir yapıyoruz :) (3-4 kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg un
3 yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
2 bardak su
Üzeri İçin,
Sarımsaklı yoğurt
Salçalı sos
Yapılışı: Malzemeler karıştırılır, elimize yapışmayacak ayrıca biraz daha katı bir hamur elde edilir. Bu hamur 3 parçaya ayrılır. Yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde oklava yardımıyla açılır. 4 cm kare hamur olacak şekilde bıçakla kesilir. Aynı mantı hamuru gibi ama daha geniş olacak tabi. Ocakta 1- 1,5 lt ye yakın su kaynatılır, suya 2 tatlı kaşığı tuz atılır. Hamurlar kaynar suya atılır. Üzerindeki köpükler gidince hamurumuz pişmiş sayılır. Süzgeç kaşık yardımıyla geniş bir tepsiye alınır. Üstüne sarımsaklı yoğurt ve salça ile servis yapılır. Afiyet olsun :)
Kıymalı Ekmek
Kıymalı Ekmek
|
Biz Çankırılıların çok sevdiği ve genelde hafta sonları yaptığımız kıymalı ekmeğimiz çok meşhurdur.
Malzemeler:Yarım kilo un (5-6 kişilik)
1 tatlı k. tuz
Yarım paket kuru maya
1 su bardağı su
Yapılışı:Hamur yoğrulur . Elimize yapışmayacak kıvamda olduğunda bezeler yapılır;
1 tatlı k. tuz
Yarım paket kuru maya
1 su bardağı su
Yapılışı:Hamur yoğrulur . Elimize yapışmayacak kıvamda olduğunda bezeler yapılır;
Daha sonra hamur oklava yardımıyla yuvarlak mantı kalınlığında açılır. İçine malzemeler koyulup yarım ay bicinde kapatılır. Teflon tavada alt üst kırmızılaşana kadar pişirilir. Ocaktan alınca üzerine azıcık zeytin yağ sürülür.
İç malzemesi için: 250 gr kavrulmuş kıyma, 1 soğan çiğden doğranır, tuz, karabiber, pul biber, kimyon koyulur.
İç malzemesi için: 250 gr kavrulmuş kıyma, 1 soğan çiğden doğranır, tuz, karabiber, pul biber, kimyon koyulur.
Afiyet olsun :)
Etli Yaprak Sarması
Etli Yaprak Sarması
Etli Yaprak Sarma
|
Yapılışı biraz zahmetli olsa da yapılmaya ve yenmeye değer bir lezzet...
Malzemeler: Yarım kilo yaprak (üzüm yaprağı)
Yarım kilo kıyma
1 çay bardağı ince bulgur ( pirinç de olur)
1 büyük kuru soğan, 1 küçük soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
nane (1 yemek kaşığı )
1 limon
tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Yapılışı: Malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz. Salamura yaprakları kaynamış suya batırıp çıkarıyoruz. fotoğrafta görüldüğü gibi malzemelerimizden alıp yaprakları teker teker, küçük küçük sarıyoruz. Ben düdüklü tencerede yaptım. Tencerenin alt kısmına 1 küçük soğanı yuvarlak yuvarlak doğrayıp koyuyoruz. Üzerine dolmaları diziyoruz. Dolmaları dizdikten sonra limonun kabuklarını soyup yuvarlak yuvarlak dolmaların üzerine koyuyoruz. Düdüklüde 15 dk pişirdim.
Tava Çöreği
Tava Çöreği
|
Hafta sonunuz güzel geçsin... Hiç üşenmek yok, bugün mideniz bayram etsin :) Haydi mutfağa...Biz Çankırılılar bu lezzete bayılırız.
Malzemeler: 2 su bardağı un ( 5-6 kişilik )
1 su bardağından az su
1 çorba kaşığı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
Yarım paket maya
Sıvı yağ (kızartmak için )
Yapılışı: Hamuru dinlendirmeden yaptım. Malzemeleri karıştırıp hamuru iyice yoğuruyoruz. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde ediyoruz. yumurta büyüklüğünde bezeler yapıyoruz. Oklava yardımıyla açıp dört eşit parçaya kesiyoruz ve yağda kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Not: Ben yarım ay şeklinde olanı içli yaptım. Kavrulmuş kıymalı, kuru soğanlı (çiğ),ve baharatlı (tuz, karabiber, kimyon) iç hazırladım. Açtığım hamurun yarısına bu içten koyup diğer tarafı üstüne kapattım. Öyle pişirdim bazılarını.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder